Skip to main content

Izobraževanje uporabnikov v knjižnicah Univerze v Ljubljani

Portal nudi osnovne informacije o izobraževalnih vsebinah za uporabnike, ki jih nudijo knjižnice Univerze v Ljubljani. Izobraževanja so urejena po knjižnicah - izvajalkah, in po področjih znanosti.

NUK: Izobraževanje uporabnikov knjižnic za iskanje po elektronskih informacijskih virih: mEga iskalnik NUK in DiKUL

Ime tečaja Izobraževanje uporabnikov knjižnic za iskanje po elektronskih informacijskih virih: mEga iskalnik NUK in DiKUL
Področje znanosti Humanistika in družboslovje, naravoslovje, tehnika in medicina.
Kratek opis tečaja

Na tečaju predstavimo orodji za iskanje informacij mEga iskalniko NUK in DiKUL, ki delujeta na enaki platformi. Obe orodji omogočata uporabnikom knjižnic na enem mestu enostavno, hitro in pregledno iskanje podatkov in vsebin iz zbirk številnih ponudnikov in založnikov kot so: EBSCOHost (Academic Search Complete...); Elsevier (Science Direct); EMERALD; JSTOR; Oxford University Press (Oxford Journals Online); SAGE; Springer; Thomson Reuters (Web of Science); Wiley in mnogo drugih. Dostopni so tudi podatki in vsebine iz zbirk odprtega dostopa kot so: arXiv.org, OAIster, DOAJ. V mEga iskalnik NUK so vključeni tudi podatki iz kataloga NUK in dLib - Digitalne knjižnice Slovenije.

Predstavljene so različne možnosti iskanja, uporaba različnih faset (filtrov), ki omogočajo preprosto prilagajanje rezultatov iskanj, izdelava uporabniškega profila in uporabo osebnih map znotraj njega ter uporabo številnih drugih možnosti kot so: glasovno predvajanje besedil, ki so v obliki html, prilagajanje vmesnika lastnim potrebam, izdelava opomb, naročanje člankov prek medknjižnične izposoje, izposoja e-knjig na prenosne naprave itn.

Povezava na spletno stran z opisom tečaja http://mreznik.nuk.uni-lj.si/tecaj/mega-iskalnik-nuk-in-dikul
Kateri ciljni publiki je tečaj namenjen Tečaj je namenjen študentom, raziskovalcem in drugi javnost.
Posebne zahteve Udeleženci naj poznajo delo z računalnikom.
Ali tečaj je brezplačen oz. cena tečaja Tečaj je brezplačen.
Oblika izvedbe tečaja Klasično v računalniški učilnici.
Povezava na spletno stran, kjer so objavljeni datumi izvedb http://mreznik.nuk.uni-lj.si/tecaj/mega-iskalnik-nuk-in-dikul
Čas trajanja tečaja 4 (šolske) ure
Organizator tečaja Narodna in univerzitetna knjižnica
Spletna stran knjižnice http://www.nuk.uni-lj.si/
Kontakt za več informacij o tečaju srecko.boncina@nuk.uni-lj.si
Kontakt osebe, ki skrbi za podatke o tečajih polona.marinsek@nuk.uni-lj.si